کاخ گلستان

“کاخ گلستان” یا “قصر گلستان” نامی است اطلاق شده به بخشی از محوطه‌ای تاریخی که بعدها با عنوان “ارگ سلطنتی تهران” بازشناخته شده‌است. این نام برگرفته از تالاری در محدوده کاخ گلستان فعلی و متعلق به عهد فتحعلی‌شاه قاجار بود که در دوره ناصرالدین‌شاه با عنوان “عمارات مبارکه گلستان” روایی پیدا کرد و در عهد مظفرالدین‌شاه با نام “قصر گلستان” و به شیوه ای رسمی مورد استفاده قرار گرفت.

کاخ گلستان کجاست؟

کاخ گلستان بنایی واقع در بخش مرکزی شهر تهران است که در اواخر دهه ۹۸۰ هجری قمری در دوران صفویه ساخته و پس از آن توسط ۷ پادشاه قاجار به عنوان محل استقرار و پادشاهی، مورد استفاده قرار گرفت. کاخ گلستان مجموعه‌ای از چندین عمارت، حیاط، باغ، تالار و گذرگاه‌هایی است که هریک به نوبه خود می‌توانند یک اثر تاریخی و یک جاذبه گردشگری منحصربه‌فرد باشند.

حضور پادشاهان مختلف در این کاخ باعث شده روح بنا شاهد رویدادهای تاریخی مهم باشد، رویدادهایی که ما از برخی از آن‌ها باخبریم. اما برخی دیگر، مانند یک راز در دل دیوارهای بنا تا همیشه مسکوت باقی خواهند ماند. از مهم‌ترین رویدادهایی که در کاخ گلستان اتفاق افتاده می‌توان به تاج‌گذاری مظفرالدین شاه و احمدشاه قاجار، گشایش مجلس یکم، فراهم کردن مقدمات انقراض سلسلسه قاجار و استقرار سلطنت پهلوی، … اشاره کرد. 

کاخ گلستان یکی از ارزشمندترین مکان های تاریخی تهران است که بدون شک سزاوار معرفی به جهان است. پرونده ثبت کاخ گلستان در فهرست میراث جهانی یونسکو در سال ۲۰۰۷ به شورای این سازمان ارسال شد. در ابتدا نگرانی‌هایی درمورد رد این درخواست به دلیل وجود بناهایی مرتفع در مجاورت کاخ وجود داشت. اما سرانجام پس از ۶ سال بررسی‌ها وپیگیری‌های فراوان، کاخ گلستان در سی و هفتمین اجلاس سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در کامبوج به تاریخ ۲۳ ژوئن سال ۲۰۱۳ به عنوان نخستین اثر تاریخی ثبت جهانی در شهر تهران، در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. 

تاریخچه کاخ گلستان تهران

دیرینگی ارگ سلطنتی تهران را شاید بتوان به ۶ ژوئیه ۱۴۰۴ م برابر با ۲۰ ذی الحجه ۸۰۶ ق و ۱۷ تیر ۷۸۳ ش؛ زمانی که کلاویخو فرستاده هانری سوم پادشاه اسپانیا به دیدار امیر تیمور گورکانی رهسپار شهر سمرقند گردیده بود و در تهران، خانه نماینده حکومت؛ باباشیخ سکنی می‌گزیند نسبت داد. بعدها در بخشی از سفرنامه پیترو دلاواله  (۱۷ خرداد ۹۹۶ ش)، همچنین به نقل از سِر توماس هربرت جهانگرد و تاریخ دان انگلیسی ( ۱۰۰۶ ش) از چهارباغ و چنارستانی در داخل حصار شاه طهماسبی و در زمان شاه عباس صفوی در تهران یاد شده‌است. اما بر اساس ارجاعاتی دقیق تر در متون تاریخی می توان سرآغاز ارگ سلطنتی را در زمان شاه سلیمان صفوی (۱۰۷۶–۱۰۴۶ ش) با ساخت دیوانخانه ای در همان محدوده چنارستان شاه عباسی جستجو کرد. دیوانخانه ای که بعدها شاه سلطان حسین در آخرین سال سلطنت خود (۱۱۳۳ ق / ۱۱۰۰ ش) سفیر دولت عثمانی احمد دری افندی را به حضور پذیرفت. هر چند که امروزه دیگر از آن بنیان‌ها اثری در میان نیست و داشته‌های موجود کاخ گلستان از لحاظ دیرینگی محدود به بخشی از آثار و ابنیه دوران زندیه بوده (ساخت دیوانخانه ای مابین سالهای ۳–۱۱۷۲ ق / ۱۱۳۸–۱۱۳۷ ش) و فراتر از آن نمی رود.

اهمیت واقعی ارگ در دوران آقامحمدخان قاجار رنگ جدی‌تری به‌خود گرفت. وی در اواخر دوران زندیه و پس از مرگ کریم‌خان زند (۱۱۹۳ ق / ۱۱۵۸ ش) از بحران داخلی ایران استفاده نموده و بعد از غلبه بر لطفعلی‌خان زند در شعبان ۱۲۰۹ ق (۱۱۷۳ ش) به تهران برگشته و به نام پادشاه ایران تاجگذاری می کند.

این حرکت آقا محمد خان به اهمیت ارگ سلطنتی بیش از پیش افزوده و در عهد فتحعلی‌شاه هم به خاطر تاجگذاری وی در این شهر( ۱۷۹۷ م در آستانه قرن ۱۹ و همزمان با ناپلئون بناپارت / ۲۶ شهریور ۱۱۷۶ ش) و هم به‌واسطه خیالات شکوهمند این پادشاه کاخ گلستان توسعه بیشتر و آراستگی بهتری را تجربه کرد.

در عهد ناصرالدین‌شاه (تاجگذاری جمعه ۲۱ ذی القعده ۱۲۶۴ ق / ۲۷ مهر ۱۲۲۷ ش) کاخ گلستان به‌واسطه مدت حکومت وی (قریب به ۵۰ سال) و دیدار او به عنوان اولین پادشاه ایران از اروپا در سه سفر خود به سالهای ۱۲۹۰، ۱۲۹۵ و ۱۳۰۶ ق (۱۲۵۲ و ۱۲۵۷ و ۱۲۶۷ ش) دستخوش تغییرات اساسی و متأثر از اروپا گردید.

اگر چه در دوران سه پادشاه آخر سلسله قاجار (مظفرالدین‌شاه، محمدعلی‌شاه و احمدشاه) تا انقراض این سلسله ( ۹ آبان ماه ۱۳۰۴ ش) ارگ سلطنتی از لحاظ معماری تغییرات خاصی را به خود ندید ولی تاریخ آن با وقایع سیاسی فوق‌العاده مؤثری مانند انقلاب مشروطه و تبعات ناشی از آن توأم و عجین گردید که بخشی جدائی ناپذیر از حافظه تاریخی ملت ایران را تشکیل می دهد.

ارگ سلطنتی در سال‌های پس‌از انقراض سلسله قاجار و به روی کار آمدن سلسله پهلوی شاهد تاجگذاری پهلوی اول (۴ اردیبهشت ۱۳۰۵ش / ۲۵ آوریل ۱۹۲۶ م) و پهلوی دوم (۴ آبان ۱۳۴۶ش / ۲۶ اکتبر ۱۹۶۷ م) و همچنین برخی از تغییرات و تصرفات در بافت خود بوده‌است. این مجموعه با در نظر گرفتن چنین پیشینه‌ای یکی از منحصر به‌فرد ترین مجموعه‌های تاریخی ایران میباشد، ثبت ملی کاخ گلستان – به شماره ۴۱۷ در ۱۱ بهمن ماه ۱۳۳۴ش(۱ فوریه ۱۹۵۶ م) – نه تنها بیانگر اهمیت آن بعنوان بخش مهمی از تاریخ هنر این مرز و بوم است بلکه تأکیدی دارد بر رخدادهای مؤثر در آن یا به نوعی مرتبط، که آن را به مجموعه‌ای بی‌بدیل و سندی زنده از دوره‌ای مهم در تاریخ ایران تبدیل کرده‌است. ثبت کاخ گلستان در فهرست میراث بشری از جانب یونسکو (یکشنبه ۲ تیرماه ۱۳۹۲ش / ۲۳ ژوئن ۲۰۱۳ م) نیز صحه ای بر اهمیت تاریخ و فرهنگ و هنر این مجموعه است.

محوطه تاریخی کاخ گلستان:

کاخ­ گلستان نیز مانند تمامی خانه­ های سنتی ایران بعد از مدتی که از بنیان آن گذشت بر پایه دو بخش بیرونی و اندرونی شکل گرفته و برای ورود به آن­ها سردرها و کانال های ارتباطی تعبیه گردیده بود که دسترسی به آن بخش­ ها را ممکن می­ ساخت. بخش اندرونی (تا حدودی در مکان فعلی وزارت دارائی ) در جبهه شمالی، در زمان توسعه آن مشتمل بر حیاطی بزرگ با عمارت خوابگاه شاهی در میانه آن و منازل کوچک و بزرگ در اطراف آن بود . بخش بیرونی کاخ گلستان خود نیز توسط بنایی کم عرض و از شمال به جنوب به دو قسمت تقسیم شده بود :

دارالحکومه یا دیوانخانه که باغی مستطیل شکل بود ( شامل ایوان تخت مرمر و عرصه روبرو  و احتمالا پشت آن)

و دیگری باغ مربع شکل که همان باغ گلستان است.

فصل مشترک و کانال ارتباطی عرصه­ های بیرونی و اندرونی منزلگاه سلطنتی، بنائی با حیاط مرکزی به نام خلوتخانه کریمخانی بود که نقش هشتی را بین این فضاها ایفا می­ کرده است و مخاطب را از طریق دالان­ هائی به اندرون و دو فضای بیرونی دارالحکومه و باغ گلستان هدایت می ­نمود. باغ گلستان در حقیقت بیرونی محل سکونت شاه و فضاهای اندرون محسوب می­ گردید و عملکرد آن با حیاط تخت مرمر یا دارالحکومه مغایر بود . دارالحکومه یا ایوان تخت مرمر نیز مقر به تخت نشستن شاه و برگزاری مراسم عام و محل حکومت بود. حال آن­که فضای باغ گلستان بیرونی اندرون شاهی بوده و به ملاقات­ های خصوصی­ تر وی پاسخ می­ گفت و گاه اهل اندرون را نیز به خود راه می­ داد. سلام­ های نوروزی و اعیاد مذهبی یکبار با شرکت خواص و شاهزادگان در این باغ و سپس مراسم عام آن در دیوانخانه تخت مرمر برگزار می­ گردید.

محدوده مورد بحث ما که امروزه به عنوان کاخ­ گلستان بازشناخته می­ شود از عهد تیموری تا دوران معاصر دستخوش تغییراتی گردیده که آشنائی با این تغییرات به درک بهتر جایگاه تاریخی این مجموعه خواهد انجامید.

رویدادهای تاریخی

آئین گشایش مجلس یکم در یکشنبه ۱۸ شعبان ۱۳۲۴ ق با حضور مظفرالدین شاه قاجار در اتاق برلیان عمارت گلستان

آئین گشایش نخستین مجلس شورای ملی در کاخ گلستان ( اتاق برلیان )

۱۸ شعبان ۱۳۲۴ / یکشنبه ۱۴ مهر ماه ۱۲۸۵ / ۷ اکتبر ۱۹۰۶

چند روز قبل از ختم عمل منتخبين تهران بر حســب امر مظفرالدين شــاه، میرزا نصرالله خان مشيرالدوله صدر اعظم براي افتتاح مجلس رقعه دعوتي به عنوان علما و شاهزادگان و امراء و رجال و سفيران خارجه و نمايندگان انتخاب شده به اين مضمون فرستاد:«يوم يكشــنبه هجدهم شــعبان سه ســاعت به غروب مانده در عمارت گلستان افتتاح مجلس شــوراي ملي خواهد شــد مستدعي است در ســاعت مذكور براي درك سعادت حضــور همايوني شــرف حضور به هم رســانيد.»

برپایی مجلس مؤسسان در آذر ۱۳۰۴ش برای انقراض سلسله قاجار و استقرار سلطنت پهلوی در تکیه دولت

تاجگذاری ناصرالدین شاه قاجار در عمارت کلاه فرنگی ( آقا محمد خانی) در کاخ گلستان ،۲۲ ذی القعده ۱۲۶۴ ق 

تاجگذاری مظفرالدین شاه قاجار در عمارت بادگیر کاخ گلستان 

نخستین جلوس رضاشاه پهلوی در ۱۳۰۴ ش در ایوان دارالحکومه تخت مرمر کاخ گلستان

تاج‌گذاری رضاشاه پهلوی در ۴ اردیبهشت ۱۳۰۵ ش در تالار سلام کاخ گلستان

تاج‌گذاری محمدرضا پهلوی در ۴ آبان ۱۳۴۶ ش در تالار سلام کاخ گلستان

برقراری اولین تماس تلفنی در ایران بین شمس العماره کاخ گلستان و باغ سپه سالار ( عهد ناصری جمعه دهم جمادی الآخر ۱۳۰۲ ق)